Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker

11 Nisan 2009 Cumartesi

Bebek Masajındaydık....


Bugün, hem bildiklerimi tazelemek hem de doğru masaj teknikleri öğrenmek adına ücretsiz bir etkinlik bulduk ve hemen faydalandık. Yeditepe Üniversitesi' nin Klinik Psikoloğu Özden Bademci' nin eşliğinde güzel bir 1 saat geçirdik.

Tolga ilk kez bu kadar çok bebekle biraradaydı(7 bebek) bu yüzden de etrafa olan ilgisinden masajdan pek birşey anladığını sanmıyorum ama böyle bir kalabalığın içine bile girmesi çok faydalı bence. Yine de birebir bir eğitim için üç bebek ve annesi daha uygun olurdu hatta 4-14 ay arası yerine 4-9, 9-12 gibi olsa bence daha iyiydi çünkü henüz yürüyen,rahat emekleyen çocuklar doğal olarak yerlerinde durmadılar, ağladılar, anneler onların peşinden giderken dikkat dağıldı vs.

Tolga ilk yarım saat gayet iyi giderken sonra sıkılmaya başladı, biz de bebekleri babalara emanet edip, oyuncak bebek üzerinden teknikleri öğrenmeye çalıştık.

Masajın anne ve bebek arasındaki bağı çok daha kuvvetlendirdiğini hatta bebeğe masaj yaparken annenin de aynı oranda rahatladığını herhalde bilmeyen yoktur. Masaj öncesinde odanın ısısının iyi ayarlanması gerekiyor. Gerekli malzemeleri de yanınıza hazır etmelisiniz.Bunlar: havlu, bez, yedek body, bebek yağı ( Bebek yağı olarak 99 diye bir ürün kullandık ve resmen bayıldım, bir kere %99 doğal bir ürün ikincisi de içerisinde çok rahatlatıcı aromatik kokulara sahip.Merak edenler internette araştırsın çok memnun kalacaksınız)

Bunun dışında bebeğin masaja hazır olması gerekiyor.Kimi bebekler uykudan kalktıktan hemen sonra kimi bebekler sabah karınları doyduktan 1 saat kadar sonra,uyku öncesi masaja hazır olur. Bebeğin ne zaman masaja itiraz etmeyeceğini annenin onu iyi izlemesi sonucu anlayabilir.Tabiki bebekle birlikte annenin de masaja hazır olması gerek yani bunu bir iş, bir rutin olarak görmek yerine, bebeğinizle çok kaliteli bir zaman geçireceğiniz, sizin de rahatladığınız bir zaman olduğu bilinmeli aksi halde bebek sizin huzursuzluğunuzdan dolayı zevk almayacaktır.

Bir diğer önemli nokta durmayı bilmek. Yani masajdaki tüm yapılan noktalardan bebeğiniz memnun kalmayabilir yada yorulup,sıkılabilir.Böyle bir işaret aldığınızda masaja son vermelisiniz.

Her gün yapılan masaj ile bebeğinizin hem ruhen hem fiziksel olarak gelişimine katkıda bulunduğumuz gibi anne-bebek arasında bağı da güçlendirmiş olacaksınız. Bir diğer önemli nokta, bebeğe masajı annesi,babası yada bebeğe kim bakıyorsa 1.dereceden yakını hariç kimsenin yaptırmasına izin vermeyin, zaten bu eğitimde de doktor değil herkes kendi bebeğine masaj yaptı.

Bebeğinize masaj yaparken her dokunuşunuzdan önce "Şimdi ayak parmaklarına masaj yapacağım, izin veriyor musun?, Hoşuna gitti mi?" gibi sakin bir ses tonuyla devamlı olarak konuşulmalı ve en önemlisi, yağ vs.alırken bile muhakkak bir eliniz bebeğin üzerinde olmalı. İyi bir masajda asla vücutla teması kesmemeniz gerekmektedir.

Masaja önce bacaklardan başlanır.Sonra sırasıyla ayakların altı, parmaklar, ayağın üstü ve iki bacağı iki elle genel olarak rahatlatıldıktan sonra kollara,avuç içine ve el parmaklarına geçilir.Karına saat yönünde yapılan masajdan sonra sırt masajı gelir ve eğer bebek rahatsız olmuyorsa yüz masajı ile son bulur. Burada bir nokta da yüze masaj yaptığınız bu yağdan sürmeyin zaten elinizde mevcut olan yağ yeterli olacaktır.

Aslına bakarsanız bir saatlik bir etkinlikti ve Tolga'yı bilmem ama bu workshop bana da iyi geldi.Hem annelerle birarada olmak hem de çok sevimli bebişlerle...
Böyle grupların içerisinde sanırım aynı anları yaşadığımız için tanımasamda hemen bir yakınlık hissediyorum ve keyif alıyorum. Havalarında ısınmasıyla hem Tolga hem kendim için bu gibi etkinlikliklerin içerisinde daha sık olmaya çalışacağım.

5 yorum:

İclal dedi ki...

merhaba meltemcim. Böyle bir etkinliğe katılmış olman çok güzel. Ben de oğluma her banyo sonrası bebek yağıyla masaj yapıyorum ve çok hoşuna gidiyor.sonrasında güzel bir uyku çekiyor. Anladığım kadarıyla bu masaj olayını her gün düzenli olarak yapmak gerekiyor. BU etkinlik nerde yaPILdı canım? haberim olsaydı keşke ben de katılmak isterdim.

Unknown dedi ki...

merhabalar;
bloglar arasında dolaşırken siz keşfettim.bende hamile kursu veren biriryim.bizde eğitimlerimizde bebeklere masaj yapmayı öğretiyoruz. gerçekten bebeklerinizi rahatlatmak ve aranızda ilişkiyi güçlendirmek adına gerçekten çok yararlı...
sevgiler...

Meltem :-) dedi ki...

İclal Merhaba,
Etkinlik, Bebek.com un bir etkinliğiydi.Siteye üye olursan senin de e-mail ine bu bilgi mesajları gelecektir.Ben de tesadüfen görüp aradım.Sevgiler

Ayse Pamuk dedi ki...

Keşke bende katılabilseydim ama izmirdeyim çok faydalı bir etkinlik bence

Belgin Davidson dedi ki...

Meltemcim Tolgacik cok tatli bir bebek ve sen ona nekadar guzel bakiyorsun. Blogunu takip ettikce aferin Melteme bak goruyormusun Masaj sinifina da goturuyor Tolgacigi diyorum. AFERIN Meltemcim canim benim. Tolgacik sizin gibi Anne ve Babaya sahip oldugu icin cok sansli. Onuru ve Tolgayi cok op benim icin canim.

Belgin