29 Aralık 2006 Cuma

Meyveli Kek

Her zaman aynı oranda kabarma garantili bir kek tarifi bu. Keki oluşturan ana malzemeler ;

3 Yumurta, 1 su bardağı toz şeker (yumurta ve toz şeker beyaz bir kıvam elde edilene kadar çırpılır), 1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ, 1 su bardağı süt, 1 pk. vanilya, 1 pk. kabartma tozu, 3 su bardağı tepeleme un. Bu malzemeler kekin ana hatlarını oluştururken siz buna ilave olarak, kuru meyve parçaları ile çekilmiş ceviz içi karıştırabilir, çikolata parçaları ile çekilmiş fındık ilave edebilir, az limon suyu ve kabuğunu rendeleyebilirsiniz. Resimde görmüş olduğunuz kekin içerisinde karışık kuru meyve parçaları ile irice çekilmiş ceviz içi bulunmaktadır.

1 bardaktan 2 parmak eksik olan sıvı yağın eksik kalan az miktarını da kek kalıbını yağlamak için kullanıyorum böylelikle çok kolay bir şekilde kek kalıbından ayrılıyor. 200 derecede yaklaşık 30 dk. da nefis kabarmış kekiniz oluyor. Bu tarif için daha 5 günlük anne olan arkadaşım Canan' a teşekkür ederim :)

25 Aralık 2006 Pazartesi

Un Helvası


2 ay önce birtanecik köpeğimi kaybedince madem her gidenin arkasından yapılan bir adet bende köpeğim için hayatımda ilk kez un helvası yaptım. Helvayı dağıttım herkes lezzetine, şeker oranına bayıldıklarını söylediler.Ben de şimdi neden gidenin arkasından yapıldığını anlamış oldum çünkü oldukça zahmetli ve el yoran bir tatlı ama nedendir bilinmez insan bir yandan da huzur buluyor. Sonuç olarak herkesin yapımını çok iyi bildiği bir helva ama yinede benim vermiş olduğum oranlarla da denemenizi tavsiye ederim.




Un Helvası


Malzemeler:

  • 125 gr.margarin (tereyağ daha lezzetli oluyor)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

Hazırlanışı:

Süt, su ve şekeri bir kasede şekerler eriyinceye kadar karıştırılır. Tereyağ eritildikten sonra elenmiş olan un ile kavurmaya başlanılır.Kavrulan un koyu pembe bir kıvama geldikten sonra fıstıklar ilave edilir ve bir süre de fıstıklar ile birlikte kavurmaya devam edilir. Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra hazırlanmış olan süt, su ve şeker karışımı bir yandan tahta kaşık yardımı ile karıştırılırken yavaş yavaş ilave edilir. Un helvası tencereye yapışmayacak hale geldikten sonra kaşık yardımı ile servise hazır hale getirilir.

21 Aralık 2006 Perşembe

Patatesli Omlet




Merhaba, işte ilk tarifim. Hem pazar kahvaltıları için hem de çay saatleri için mükemmel bir lezzet..Patates neredeyse hayatımın anlamıdır :) bu yüzden her fırsatta patatesli tarifleri denerim. Bu omleti de en kısa zamanda denemenizi tavsiye ediyorum. Aslında omletden çok içerisinde un ve yoğurtun bulunması nedeniyle ve de fırında pişmesinden dolayı daha çok börek görüntüsünde oluyor. Çaya misafiriniz geldiği zaman börek yerine bu omleti yapabilirsiniz. Baharatsız hiç bir yemeği düşünemiyorum, eklenen her bir baharat çeşidi yemeğe daha çok lezzet katıyor, bu yüzden herhangi bir ölçü vermedim bu tamamen sizin isteğinize bağlı.Şimdiden afiyet olsun.

Fırında Patatesli Omlet

Malzemeler:

  • 4 adet orta boy patates
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/4 margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Nane
  • Tuz

Hazırlanışı:

Patateslerin kabukları soyulduktan sonra tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranır. Yumurtalar çırpıldıktan sonra elenmiş ve kabartma tozu ile karıştırılmış un ilave edilir. Oda sıcaklığında bekletilmiş margarin, doğranmış maydanozlar ve diğer tüm malzemeler bir kabın içinde tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. Hafif sulu bir kıvam elde edeceksiniz. Bu karışımı yağlı kağıt ile kaplanmış fırın tepsisine yada hafif yağlanıp, un serpilmiş olan borcam kalıbına döküp, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dakika üzeri kızarıp kabuk oluşuncaya kadar pişirilir.


Not: Hazırlanan karışımı borcamda servis ederseniz daha kalın dilimler elde etmiş olursunuz, bence daha doyurucu ve görüntüsü de daha güzel oluyor.