Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker

21 Mayıs 2007 Pazartesi

Hamur


Pazar günlerinin bizim için önemli olduğundan bahsetmiştim, işte yine bir pazar sabahı ve biz eşimle başladık düşünmeye "değişik ne yapabiliriz acaba" benim canım birden hamur kızartması çekti.Böyle zamanlarda annemle birlikte bir fırına gider, bildiğimiz fırına atılmaya hazır hale gelmiş, mayalanmış ekmek hamuru alarak, bazen sade bazen arasına sucuk v.s. koyarak kızgın yağa atardık. Hem çay saatlerinde hem de kahvaltıda nefis olurdu. Fakat bu hamuru biz hazırlamaya çalışsak hem en az 1-1,5 saat mayalanma ve bekleme süresi olduğunu bildiğimden hem de ikimizinde sabahın o saatinde fırın bulmaya gitmeyeceğini de bildiğimden umutsuzluğa kapılmıştım:) Ama sonra eşimin aklına annesinin yaptığı ve onlarında hamur diye yedikleri bir tarif geldi. Hemen kayınvalidemi arayarak tarifi aldık ve resimlerde de görüldüğü üzere biraz kol yoran bu hamur için eşime mutfak yolu göründü.Eee.. Bir pazarda ben rahat edeyim dimi ama :)
Tarif çok kolay, önemli olan yumuşak bir hamur elde etmek, bunun içinde unu yavaş yavaş ilave etmek gerekiyor. Siz kahvaltı sofrasını kurana dek hamurun biraz dinlenmesinde fayda var.

Malzemeler:

  • 1 kase sulu yoğurt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı üzerine limon suyu sıkılmış karbonat yada yarım paket kabartma tozu (karbonat kullanacaksanız 2- 3 damla limon suyu ile karıştırdıktan sonra karbonatı hamura ilave edin, kabartma tozu kullanacaksanız da una karıştırmayı unutmayın)
  • 2-3 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Hazırlanışı:

Hafif sulandırılmış yoğurta, yumurta, tuz , sıvı yağ ve karbonatı ekledikten sonra unu yavaş yavaş ilave ederek bir yanda da karıştırın. Hamur, yumuşak ve merdane ile açılabilir kıvama gelinceye kadar un ilave edin. Dilediğiniz şekli vererek kızgın yağda kızartın.(bizim şekillerin bu kadar büyük olmasına bakmayın, tamamen eşimin bir noktadan sonra sıkılması ile ve hemen bitsin umuduyla büyük açmasından ibarettir.)Peynir, reçel, sarelle ile birlikte nefis oluyor benden tavsiye etmesi. :)

8 yorum:

Bir Derin Masalı dedi ki...

Meltem ciğim değişik bir tarifmiş gerçekten. Çok da güzel görünüyorlar. Afiyet olsun...

anne ve cocuk dedi ki...

eline saglik zahmetli ama yemeye deger bir tarif..

AycA dedi ki...

:) abla sen böyle giderse bu blog yüzünden kilo alıcaksın hee:)))

Unknown dedi ki...

Merhaba sitenizi ilk ziyaretim öncelikle eşinizinde sizinde ellerinize sağlık..Bizdede pazar sabahları fırından alınan hamurla yapılan alternatifler vazgeçilmezdir. Ama bence en güzeli evde yapılan bunun için sizinki dahada güzel olmuş sevgilier...

sevdamavisi dedi ki...

Meltemciğim,
ellerine sağlık ne güzel olmuşlar. ben de pazar günleri yaparım. haftasonu evde olduğum zamanlarda güzel bir kahvaltı sofrası hazırlamaya çalışırım. sohbet eşliğinde iyi gidiyor. sevgiler.

Hesna dedi ki...

Meltemciğim harika olmuş hamur kızartması eline sağlık ve afiyet olsun.

Hesna

Adsız dedi ki...

ayyyy ben bunu krem peynir ya da beyaz peynirle frketmez yanında domates ve salatayı doğrayıp sıcak çayla ne yerdim ne yerdim...Ama artık evlendim ve de benden 8 kilo eksik biriyle...Bu yüzden yiyemem kiii.....
Yine de Ellerine sağlık...

Meltem :-) dedi ki...

Arkadaşlarım tüm yorumlarınız için teşekkürler, :)
Ayça sanırım almaya başladım ama acil bir diyetle bunu da çözücem:)
sevgili Zerrin ziyaretin için çok teşekkürler,sevgiler