Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker

8 Mayıs 2007 Salı

Hangi mevsimde hangi balık yenir?


Ailemizde balıkla ilgili her türlü bilgiye ihtiyacımız olduğunda (hangi mevsimde ne yenir, hangisi daha sağlıklıdır) aklımıza ilk babam gelir. Bu aralar yine balık diye aranmaya başladım:) ve aşağıdaki bilgileri buldum.Küçük balık seviyorsanız şu aralar taze gördüğüm gümüş balığı var kesinlikle yemenizi tavsiye ederim.İşte aylara göre balığı ne zaman bulabileceğinizin kısa bir listesi...

-- OCAK --

Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, pazarlarda kolayca bulunur.Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kilic, mercan, sinagrit az tutulur.

-- ŞUBAT --

Bu ayda kalkan mevsimi baslar. Mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir yine bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop lezzetle yenir.

-- MART --

Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru, çiroz olmaya yuz tutmustur. Tavası ve pilakisi yapılabilir.Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir.Kofananın ızgarası olur. Minakop ve tekir her zaman oldugu gibi lezzetlidir.

-- NİSAN --

Kalkan yine başta gelir. En bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıc ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur. Bu ayda ve mayısta kılıç, ağustos ve kasım aylarında tutulanlar kadar lezzetli değildir.Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, minakop, tekir vebarbunya cok tutulur. Eskina bu ayda görülür. Levrek kadarlezzetlidir. Uskumru artık çiroz olmustur. Kaya balığı fazlacaavlanır ve ucuzdur.

-- MAYIS --

Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir.Fazlaca çıktığından pazarlarda her gün bulmak mümkündür.Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir.Kefal yine lezzetlidir.

-- HAZİRAN --

Bu ayda balıklar az tutulur. Dip balıklari yumurtalarını dökmüşolduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle haziran ayı balıkçılıkaçısından verimsizdir. Tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinagrit, levrek ve eskina bulunur. Fakat pahalıdır.
-- TEMMUZ --

Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ortasına kadar lezzetinidevam ettirir. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamayaelverişlidir. Tekir ve barbunya yine lezzetlidir. Kefal bu aydalezzetsizdir ve üretimi azdır.

-- AĞUSTOS --

Çingene palamutu mevsimini açar. Boyu uskumru kadar veyabiraz daha iridir. Levrege bile tercih edilir. Sardalyanın ise enlezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz.Kolyozun tavası, pilakisi yapılır. Izmarit lezzetini bulmuştur.Kefal tavsiye edilmez.

-- EYLÜL --

Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Her türlü pişirilmeyeelverişlidir. Lüfer bu dönem pahalıdır. Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca cıkar.

-- EKİM --

Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçebaşladıkları aydır. Bu nedenle bol miktarda tutulur. Uskumruturfanda olarak kendisini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır.İstavritte yağlanmıstır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, sinagrit, mercan, sardalya, eskina, minakop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balıkları nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür.

-- KASIM --

Uskumrunun en iyi zamanıdır. Kasım ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar bu ayda da lezzetlidir. Torik akışı başlamıştır. Lakerdası yapılır. Pisinin en nefis oldugu aydır.

-- ARALIK --

Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir. Tekir bol bulunur.



Kaynak:(Ergun' un Mutfağı)

5 yorum:

Bir Derin Masalı dedi ki...

Çok teşekkürler Meltemciğim bu bilgiler için. Özellikle benim gibi balık konusundan hiç anlamayanlara yardımcı olduğun için...:)

AycA dedi ki...

Güzel bilgiler.. harikasın :)

sevdamavisi dedi ki...

Meltemciğim,
bvilgiler için teşekkürler canım. biz ailecek balık hastasıyızdır çünkü. tadına bakmadığım balık kalmadı sanırım ya da tek tük belki. sevgiler

Adsız dedi ki...

Meltem'cim senin ve anneciğinin anneler günün kutlu olsun canım, sevgiler..

Meltem :-) dedi ki...

Sevgili Hande, Ayça, Sevda ve Ebru bende böyle bilgiliri sağdan soldan topluyordum yani benim içinde iyi oldu:)faydalı olabildiysem ne mutlu bana:) Bende tüm anneler, anne adayların anneler gününü kutlarım özellikle yeni anneler sevgili Hande ve Ayçacım anneler gününüz kutlu olsun. Sevgilerimle...