Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker

1 Nisan 2009 Çarşamba

Dr.Kadir Tuğcu-4

Dün Tolga' nın karma aşısı vardı bu sayede son günlerde aklıma takılanları da doktorumuza danışabildim.

Öncelikle bir önceki yazıma gelen bir yorum üzerine Tolga' ya yaklaşık 1 aydır verdiğim günlük yemek listesini veriyorum:

Sabah:3-4 cici bebe ile süt karışımı içerisine tuzu alınmış keçi peyniri
Ara: inek sütü
Uyku
Öğle:Havuç-kabak-patates-bir çiçek brokoli veya karnıbahar-pirinç-irmik karışımından oluşan sebze püresi
Ara:Elma püresi
Süt ve uyku
Akşam:Sade veya muzlu yoğurt
Gece: Mama yada inek sütü

Bu benim Tolga' ya verdiklerim, ilk önceleri beğenmediği ama sonra ben değil onun acıkarak yemeği istemesini beklediğim için artık severek yedikleri şeylerdi.

Kadir Bey ise, önce inek sütüne alıştırmamı sonra muhallebi ve yoğurtla devam etmemi istemişti.

Yoğurtta hiç sorun yaşamasamda muhallebi yediği günlerin geceleri inanılmaz kötü geçti. Şimdi bunun için pirinç ununu önceden iyice kavurmamı istedi. Sütle iyice pişir demiyorum bu sefer de sütün içeriği kaybolacak o yüzden kavur dedi ama benim pek cesaretim yok buna çünkü hazır muhallebi bile versem gece hiç uyumadı.

Ben bu şekilde 1 ay Tolga' yı yedirince, her ay yarım kilo eksik giden Tolga bu ay 800 gr. almış:) 8 kilo olmuş hala eksiği var tabi ama bir ayda fazla aldırmış oldum. Artık yavaş gideceğiz, zaten sağlıklı olduktan sonra rakamlara takılmıyorum.

Şimdi gelelim bu ay Kadir Bey'den öğrendiklerimize:

Ben bu verdiklerimi anlatınca Kadir Bey sadece sebze püresi kısmına takıldı. Sebze püresi yemek yapmayı bilmeyenlerin özellikle Amerikan kültüründeki annelerin çocuklarına verdiği bir yemektir, şu an Tolga evde ne yemek pişiyorsa ondan yemeli dedi. Ağzını yakacak kadar baharatlı, aşırı tuzlu olmadıkça evde pişen herşeyi vermemi söyledi. Önceleri az pütürlü sonra sadece çatalla ezerek, böylece iri tanelere alışacak ve sonra bizim gibi yiyebilecek.

Gerçekten bugünün akşamında Tolga'ya çok az baharatlı köfteyi parmağımla ezerek küçük parçalar halinde verdiğimde bayıla bayıla yedi, arkasından haşlanmış bezelyeyi yine parmağımla ezerek verdim ona da bayıldı yani pütürlü olarak yerken sorun yaşamıyoruz gibi şimdilik. Bunun üzerine dün yayla çorbası içti, pirinçleri çatalla az ezerek.Bugün de ilk denemeyi yaparak kabak yemeği pişirdim. Henüz yedirmediğim için bu konuda yazamıyorum ama yeni yemekleri test ettikçe yazmaya devam edeceğim.
Kadir Bey' e cici bebe ile ilgili düşüncelerini sorduğumda, şeker değil ama karbonhidratın fazlasını sevmediğimiz için 5 adeti geçmesin dedi. Peynir için özellikle birşey almana gerek yok evde ne yiyiyorsanız o olur dedi.

Yemek konusu bu şekilde iyi hoşta ben Tolga' nın uykusuzluğu yüzünden artık sıyırma noktasında olduğumu söyleyince, gündüz uyutma o zaman dedi.Nasıl yani dedim bebekler uyuya uyuya büyümez mi? Kadir Bey' den cevap: Kabak mı bu durduğu yerde büyüyecek:))
İyi dedik bundan sonra Tolga uykusuzluktan bitap düşene kadar uyutmak yok. Zaten günlerdir sırt ağrısından ölüyorum kucağımda uyutacağım diye yani canıma minnet:)
Ve evet iki gündür Tolga' yı mümkün olduğunca dışarıda gezdirerek, oynayıp yorarak, neredeyse kafası düşüne kadar ayakta tutuyorum. Sonuç şimdi hazır olun:UYUYOR:)
Hele dün gece sadece bir kez emzik taktım. Sabah 7 de bir kez emzirdim işte budur:)
Gün içerisinde sadece bir 20 dk kadar pusette, yine bir 15-20 dklık ikişer kereler arabada yolculuk esnasında uyudu.Yani artık ipler Tolga' nın elinde uykusu varsa uyuyor, açsa bana belli ediyor ancak o zaman yemeği hazırlanıyor ve o zaman da tabağını bitiriyor, yemiyorsa ısrar yok hemen mama sandalyesinden iniyor.

Yine de başarılı oldum demek için 3 tam gün aynı şekilde geçmesi gerek, ancak o zaman alışkanlık haline geldi denilebilinir.

Bunun dışında ben yiyeceklerini organik vermeye çalışıyorum dediğim için konu konuyu açtı ve aşırı titiz bir anne olmamı söyledi ki Allah biliyor ya hiç değilim, oldum olası temizlik vs. işlerinde rahat biriyimdir.Aşırı titiz büyütülen tüm bebeklerde alerji durumu yaşandığını söyledi ve bu zaten hep benim yakın çevremde de konuştuğum, örnekleriyle yaşadığım bir durum. Gerçekten çok titizlenilen, üzerine düşünülen çocukların olmadık hastalıklarını gördüm.Ben başından beri rahat bir anne olacağım dedim olduğuma da inanıyorum.

Diğer bir konu da şu demir meselesi ben ikinci belki üçüncü kez kendisine bu konuyu açtım. Bu gidişimde artık laf etmesin diye hani dedim belki bizimkinde vardır bir eksiklik test yaptırıyım mı dedim, kendisi çocukta demir eksikliği olduğunu ben anlarım ve ben gerek görürsem yaptırırsın bunun dışında demir ilacı kesinlikle vermiyorum dedi. Maalesef bu yeni doktorlar insanları korkutmakta ve çok rahat ilaç vermekteler, hele önlerine hem demir ilacı almış hem de doğuştan Akdeniz Anemisi olmuş bir vaka çıkarsa o zaman yanacaklar çünkü tedavi ve teşhisini yapamayacaklar dedi ve ben de son kez artık bu konuya noktayı koydum.Önemli olan bir doktora yeterince inanıp güvenmek ki ben sonsuz güveniyorum kendisine.

Tolga bu ay muayene olmadığı için ayaküstü bu kadar konuşabildik ancak yine de aralarda aklıma birşeyler gelirse yazacağım.

13 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

meltem tolga kaçta yatıyor?

Meltem :-) dedi ki...

Hülyacım ara uykusunu en son kaçta uyuduğuna göre değişmekle birlikte genelde 22:30 çok zorlarsam 23:00

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

meltemcim
kadir beyi ben bi tv porgramında izledim ve uyku konusunu fazla hafife alıyormuş gibi geldi. tolga sanırım gecede 8-9 saat, gün içinde de 1-2 saat uyuyor. bu biz yetişkinler için bile anca kafi gelecek bir uyku. ben uyku konusunda ipleri ele geçirmeye çalışan bi anneyim biliyorsun. ben bir doktor olarak kadir beyden de benim kendi doktorumdan da, bebeklerinizi geç saatte yatırmayın demelerini bekliyorum ama doktorlar nedense uyku konusunu hiiç önemsemiyor. oysa beslenme kadar önemli bir konu.

İclal dedi ki...

Merhaba meltem hanım.Ben iclal bloğunuzu yeni keşfettim ve gerçekten yararlı bir bloğunuz olduğunu farkettim. Benim de 6,5 aylık bir oğlum var.bloğumu ziyaret ederseniz mutlu olurum.http://minikyavrum.blogspot.com Sevgiler.

Betül dedi ki...

ha şöyle meltem, relaxxx...:)

Mugekt dedi ki...

merhaba meltem;
Tolga ya inek sütü veriyorum demişssin , uzun ömürlü sütlerden mi , günlük sütlerden mi , yoksa açık olan sütlerden mi?Bu süt olayı benim kafamı karıştırıyor biraz,pastorize ve homojenize sütler için iyi şeyler duymuyorum hiç...

Meltem :-) dedi ki...

Hülyacım aslına bakarsan durum o kadarda kötü değil. Yani ben normalde Tolga' yı iki saatte bir kucakta sallayarak uyutmaya çalışırdım, neticede uyurdu ama en az yarımsaat- kırk dk uğraşırdım, şimdi bu süre kadar Tolgayı bırakıyorum aynı süre sonrasında kendi kucağımda hemde oturduğum yerdeki bu benim sırtım için harika bir durum:) kendi uykuya dalıyor hesaplarda pek bir fark yok, istediği kadar uyuyor bazen yarım saat bazen bir saat uyandırmıyorum. Akşama gelince tekrar söylüyorum sallamıyorum, uyusun diye zorlamıyorum o zaten bitap düşüyor ki en geç 22:30 a kadar dayanabiliyor ama onun öncesinde 18:00 de akşam uykusundan kalmış oluyor.
Şimdi dün bizim bu sistemle ikinci gecemizdi ve Tolga bir kez emmeye kalktı sadece bu yüzden benimde psikolojim enerjim iki gündür çok daha iyi.Ona daha faydalı oluyorum.
diğer yandan gecede en az 10 kez emzik iki kez emzirme durumunda uykusu iki de bir bölündüğü zamanlar da sağlıklı uyumadığı için iyi birşey yaptığımı sanmıyorum. Yani şu an deliksiz uyuyarak daha sağlıklı güne başlıyor bence.

Meltem :-) dedi ki...

Merhaba İclal Hanım,
Blogunuzu kısada olsa inceleme fırsatım oldu, oğluşunuz maşallah dişleri de çıkarmış:) bizimkinden ses yok daha.Bundan sonra takipteyiz.
Sevgiler

Meltem :-) dedi ki...

Merhaba Yeni anne,
evet 5 aylıktan beri önce günde tek öğün sonra arttırarak günlük şişede marketlerde satılan normal günlük inek sütü alıyorum. Aynı sütle de evde yoğurt yapıyorum.
Biliyorsun sürekli tartışılan bir konu ama tekrar söylüyorum mama şirketlerinin uydurması olduğuna ben de inanaıyorum aksi halde her sütü kesilen anne inek sütüne dayansaydı bu mamalar nasıl satılırdı? Ayrıca herkesin yakınında market mi var mama veriyor, köylerde anne sütüne en yakın diye eşşek sütü verende var inek sütüde....

Meltem :-) dedi ki...

Betülcüm haklısın biraz rahatlamak lazım yoksa oğluma daha faydalı olmam mümkün değil.

Z.EROĞLU dedi ki...

kadir bey konusunda çok çok iyi bi dr.senin yazdıklarını okuyunca ne kadar da yanlış şeyşler yapmışım diyorum.demeir ilacı 1 yaşına kadar test yaptırmadan verdik.diğer bi knu inek sütü 11 ayda başladım vermeye ki dr uma kalsa yaşından önce kesinlikle vermeyin diyordu.
bi diğer konu allahtan bende titiz değilim.evini sirkeli su ile silen bile var.2 yaşına gelmiş ama organik dışında bişey yememiş bile var.
merak etiğim organik gıdalar konusunda ne dedi

Meltem :-) dedi ki...

Aslında Kadir Bey organik gıda konusunda da hiç gerek yok diyenlerden. Yani mevsimi olan sebze meyve yedirdikten sonra organik besine gerek yok diyor

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

meltem hep derim
anne iyiyse ve iyi uyumuşsa her şey daha kolay olur.
senin için iyi olan tolga için de iyidir