Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker

3 Ekim 2007 Çarşamba

Yoğurt Yapımı



Haftasonu minik Erin bendeydi daha önce yazmıştım. O gün tesadüfen annemde yeni yaptığı yoğurdundan getirmişti, bizde bir büyük fincan Erin için ayırdık.Annesi ona çok gelir demesine rağmen Erin okadar güzel bitirdi ki yoğurdunu...



O gün Ayça rica etmişti, annenden alsana nasıl yapıyor diye. Bende bugün ayrıntılı bişekilde annemden öğrendim ve şu an hasta olan Erin için hemen yazıyım istedim, belki annesi hemen yetiştirirde çabuk iyileşir Erincik diye :(


Annemin ağzından çıktığı gibi anlatıyorum:
Günlük, 2 kg. pastorize sütü, parmağının dayandığı sıcaklığa kadar kaynat. Biraz ılındıktan sonra küçük bir kasede 1 yemek kaşığı yoğurdun içine ılınmış sütden biraz ekleyerek mayalandırma işlemini gerçekleştiriyorsun. En kalın örtü, battaniye vs. ile kaynamış sütün bulunduğu tencereye bir yuva hazırlıyorsun ve mayaladığın yoğurt-süt karışımını, kaşık yardımıyla tencerenin dibine doğru küçük dairesel hareketlerle karıştırarak döküyorsun.Yeterli sıcak ortamı sağlamak için tencerenin kapağını da ocakta bir süre ısıtıp, tencereyi kapatalım ve örtülerle iyice sıcaklığını korumasını sağlayalım. 6 saat sonra yoğurt hazır olmakla beraber, iyice dinlenmesi ve çok sulu olmaması için ertesi gün yenmesi tavsiye edilir.
Not: Yoğurt,1 kg sütle yapılacaksa, mayalama işlemini 1 tatlı kaşığı yoğurt ile yapmak yeterli olur.

3 yorum:

AycA dedi ki...

Bende böyle yapıyorum ama galiba kapağını ısıtmıyorum.. 2kg bana fazla 2 günden fazla durmaması gerekiyor ben yarım kilo ile yapuıyorum acaba o da mı etkiliyor. aynen annenin dediği gibi bir yapim bakim :)
Teşekkür ederim...
Yoğurdu götürdü ama sehpana da iz bıraktı oğlum :((

Adsız dedi ki...

elinize sağlık Meltem ciğim. Var mı ev yoğurdu gibisi. Erin e de çok geçmiş olsun. Sevgiler... Ben de beklerim.

www.lezzetaski.com

Meltem :-) dedi ki...

:))ayy onun bıraktığı yerde iz mi olur beee dalgamı geçiyosun:)))
Handecim her sabah ziyaretindeyim ama bazen hızlıca okuyıp çıkıyorum yorum bırakmaya fırsat olmuyo yoksa ben hiç ihmal edermiyim seni:)