16 Nisan 2007 Pazartesi

Browni


Bu haftasonları bana hiç iyi gelmiyor helede evde kendimi dinlenmeye bıraktıysam hemen çikolata krizim geliyor:) Uzun bir süredir de ne tam istediğim gibi bir browni yapamamıştım. Dün yine inat ettim ve takdir sizin:) Bence çok lezzetli oldu. Helede henüz browniniz ılıkken yanına dondurma ile servis ederseniz... Evet anlayacağınız gibi ben yine kendimi tutamadım ve ortaya bu nefis görüntü çıktı. Klasik browni tariflerine ek olarak neskafe, benmari usulü eritilmiş çikolata ve ceviz içi ekledim kesinlikle tavsiye de ederim. Tabii bu şekilde yapacaksanız şekerden ve birazda kakaodan kısmakta fayda var aksi halde çok şekerli olabilir.Ben tüm tarifi orjinal hali ile vereceğim ve belirttiğim gibi çikolata eritirseniz bu oranlardan; şekeri 1,5 bardak, kakaoyu ise 2 kaşık olarak ilave edin.

Malzemeler:
  • 4 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • Varsa 1 yemek kaşığı neskafe
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Çekilmiş yarım su bardağı ceviz içi yada fındık içi

Hazırlanışı:

Yumurtalar ile şekeri 4-5 dakika iyice beyazlaşıp, köpük köpük olana kadar çırpın.Üzerine süt, kakao ve sıvıyağı da ilave ederek 2-3 dakika da bu şekilde çırpmaya devam edin (benmari usulü eritilmiş ve soğumaya bıraktığınız çikolatayı ilave edecekseniz bu esnada eklemenizde fayda var.)Bu karışımdan 1 su bardağı kadar ayırın, bunu daha sonra pişen kekinizin üzerine sıcakken dökeceksiniz. Kalan karışımın içine;un, kabartma tozu, vanilya ve neskafeyi ilave edin ve tekrar 2-3 dakika çırpın. Ceviz yada fındık içini de ekledikten sonra yuvarlak kelepçeli kek kalıbı, 25-28 cm çapındaki borcama yada yağlanmış fırın tepsinine bu karışımı aktarın. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Pişen kekin üzerini rasgele kürdanla delikler açarak önceden ayırmış olduğunuz karışımı kekin üzerine dökerek 30 dk çekmesini bekleyin. Dilerseniz renkli badem şekerlerle de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

11 Nisan 2007 Çarşamba

Patlıcanlı Börek


Patlıcanın her türlüsünü seven benim için, vazgeçilmez bir tat olan börek... Közlenmiş patlıcanın klasik bir böreğe kattığı lezzeti denemeyen bilemez, gerçekten nefis bir koku ve lezzet...Fazla söze gerek yok deneyin ve görün:)
Malzemeler:
  • 200 gr. kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 kase közlenmiş patlıcan
  • 4 yufka
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı:

Az yağda kıyma ve soğan kavrulur. Közlenmiş patlıcan bir çatal yardımı ile ezilir ve kıymalı karışıma eklenerek bir kaseye alınır. Yuvarlak olan her bir yufka, kenarlardan 3' er parmak kalınlığında katlanarak kare haline getirilir ve 4 parçaya kesilir.Sıvı yağ, süt ve su karışımı yufkaların tamamına sürülür.Her bir parçanın katlanan kısmına hazırlanan iç malzeme konur. Kalın bir sigara böreği gibi sarılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek kızarıncaya kadar fırında pişirilir.Afiyet olsun.

9 Nisan 2007 Pazartesi

Yeni oyunun parçasıyım:)

Merhaba arkadaşlar;
Bloglar arasındaki bu güzel dostluğun her zaman çok hoşuma gittiğini ve çok da şey öğrendiğimi söyleyip dururken yine bir tesadüf eseri sitesini keşfettiğim sevgili arkadaşım Betül tarafından sobelendim ve oyunun parçası oldum. Oyunun kurallarını sevgili Tuba' dan öğrenebilirsiniz. Sorulara yanıtımdan önce bu oyunu sürdürmek ve diğer arkadaşlarımı daha yakından tanımak için sobelediklerim;



Vişneli Cheese Cake' imi sevgili Ebru , Hesna ve Zerrinciğime,



Tiramisu' mu her zaman yanımda olan Handeciğime , Sevdacıma ve değişik tatlarına güvendiğim sevgili Münevver' e,


Kabak tatlımı faydalı bilgileri ile Yeşim , Safran ve Aslı' ya gönderiyorummmm...

Gördüğünüz gibi tatlı yiyelim tatlı konuşalım diye en şekerleri, şeker dostlarıma gönderdim unuttuklarım olduysa affedin:(

Şimddii gelelim soruların cevaplarına:

1.1 Daha önce yaşadığınız 3 şehir:
-Maalesef bu anlamda zayıfım çünkü İstanbul haricinde uzun süreli hiç bir şehirde yaşamadım.
1.2 Tatil için gittiğim ve önerdiğim 3 yer;
-Altınoluk, Marmaris, Assos
1.3.Yaşamak istediğiniz 3 şehir(görmediğinizde olur);
-Yine İstanbul yine İstanbul:)
2.1.Şu andaki mesleğim;
-Özel bir üniversitenin idari kadrosunda yer almaktayım.
2.2.Dünyaya yeniden gelsem;
-Dünyayı gezmemi, yeni yerler görmemi sağlayacak bir işimin olmasını sonrada en sevdiğim şehirde yada kasabada bütün günü insanlara yemek yaparak geçirmek.
2.3.Kesinlikle ben yapamazdım dediğim meslek;
-Sanırım inşaat sektöründe çalışmayı kesinlikle yapmak istemezdim. Çok ince ayrıntılar, milimetrik işler pek de bana göre değil:)
3.1.Yaşam felsefemi oluşturan söz;
-Yarın ne olucağını bilmeden yaşadığımız için bugünü, yarını, sonraki günleri de sevdiklerime yeterince zaman ayırarak yaşamak.
3.2.Bir kitaptan alınma çok sevdiğim bir söz;
-Çok az sayfasına rağmen insanlara kısa sürede yeni bir pencere açacağına inandığım Ping adlı kitaptan çok etkilenmiştim. İnsanların hayallarinin peşinden gitmesini, zorluklara karşı mücadele edilmesi ve azimle peşinden koşulması gerektiğini bir kurbağanın dilinden anlatması ayrıca ilgi çekiciliği arttırmıştı.
3.3.Çok sevdiğim bir şiirin parçası;
Bedava yaşıyoruz, bedava....
Orhan Veli Kanık
Evetttt sevgili blog arkadaşlarım sıra sizde.. 3 gününüz var önemle hatırlatılır ;)
Sevgilerimle...

Şekerli Kurabiye

Şu an aynı resimdeki menü ile kahvaltımı yapıyorum:) Haftasonu kayınvalidemlerdeydik ve her zamanki gibi kendisine hiçbir şey hazırlamayın diye söz verdirdiysek de evinde hep en azından bir kurabiyesi olur ki biz bu yönüne bayılırız.Daha kapıdan girer girmez işte bu fırından yeni çıkmış üzeri şekerli kurabiyeler ve nefis bir çay bizi bekliyordu, dayanamadım tarifini hemen sizlerle paylaşayım dedim.

Malzemeler:
  • 1 paket margarin (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta (birinin akı üzerine sürülecek)
  • 5.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı:

Malzemelerin hepsini karıştırın ve yoğurun. Şekil verdiğiniz kurabiyelerin üzerine 1 yumurtanın akını sürün. Ayrı bir yerde bir miktar şekere kurabiyeleri batırın ve fırına verin.Üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun

3 Nisan 2007 Salı

Çikolata Diyarı...

Uzun bir süredir keyifsizdim malum ama çikolatanın beyindeki serotonin seviyesini arttırıp mutluluk hissi vermesini hatırladım ve kendimi mutfağa attım işte bu çikolata diyarında buldum:) (Şimdi pişmanım o ayrı konu:) Bu nefis kekten önce sizlerle çikolata ile ilgili bir kaç bilgi paylaşmak istedim. Tabii bunları okuduktan sonra bu nefis tadı yapmaktan vazgeçebilirsiz ama benden size tavsiye hiç öyle vazgeçilecek gibi değil:)

Çikolata ile ilgili kısa bilgiler;
*Kadınlar erkeklere oranla nispeten çikolata`nın bu mutluluk hissi verme özelliğine karşı daha duyarlıdır.
*Kimyacılar çikolata`nın içindeki maddelerin, insanın ruh hali üzerinde değer bir etki yarattığını söylüyorlar.
*Bazen kızgın ya da depresif olabiliriz. Fakat biraz çikolata yiyince, kendimizi daha iyi hissederiz. Çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salıverilmesinin tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar.
*Çikolata sadece muhteşem lezzetli bir yiyecek değil, aynı zamanda yararlı da. Çikolata`nın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor.
* Çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran, oldukça kalorili bir yiyecek. Tabii bu çikolata`nın çeşidine de bağlı. İyi kalite çikolata`lar kakao yağından yapılırlar ve kullanılan diğer doymuş yağlara nisbeten yaklaşık üçte bir daha az kalorilidirler. Ayrıca doymuş yağlar kötü kolesterol (LDL) içerir, kandaki kolesterol miktarını yükseltirler. Ancak tüm çikolata`ların kakao yağından yapılmadığını unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolata`nın içeriğini okumakta fayda vardır.
*Çikolata`daki şeker miktarı oldukça yüksektir. İçindeki işlenmiş şeker kandaki şeker seviyesini yükseltir ve kilo yapar. Diyabetik olanları, çikolata`dan vazgeçemeyen ama şeker almak istemeyenler için alternatif olabilir.

Tabii bunları okuduktan sonra bu nefis tadı denemekten vazgeçebilirsiniz ama benden size tavsiye hiç öyle vazgeçilecek gibi değil:)

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 150 gr. bitter çikolata
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vaniya
  • 30 gr. margarin
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için: Çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı:

Yumurtaların aklarını sarılarından ayırın. Yumurta sarılarını şekerle karışım beyazlayıncaya kadar çırpın. Aklarını, bir tutam tuz ekleyip kar gibi olana kadar çırpın ve bu esnada bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Eritip soğutmuş olduğunuz çikolatayı yumurta aklarının oluşturduğu karışıma ekleyip bir sürede birlikte çırpın.

Yumurta sarılı karışıma sırasıyla çikolatalı sosu, kakao, un, ceviz içi, kabartma tozu, vanilya ve margarini ilave edip tahta kaşık yardım ile karıştırın. Süt ve sıvıyağı ekleyip bir süre çırpın.

Karışımı içi yağlamış ve ortası delik kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Keki hemen kalıbından çıkarmayın, içindeyken soğusun.Üzerine çekilmiş antepfıstığı serpin. Veee...Karşınızda adını benim bulduğum Çikolata Diyarı...