Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker

3 Nisan 2007 Salı

Çikolata Diyarı...

Uzun bir süredir keyifsizdim malum ama çikolatanın beyindeki serotonin seviyesini arttırıp mutluluk hissi vermesini hatırladım ve kendimi mutfağa attım işte bu çikolata diyarında buldum:) (Şimdi pişmanım o ayrı konu:) Bu nefis kekten önce sizlerle çikolata ile ilgili bir kaç bilgi paylaşmak istedim. Tabii bunları okuduktan sonra bu nefis tadı yapmaktan vazgeçebilirsiz ama benden size tavsiye hiç öyle vazgeçilecek gibi değil:)

Çikolata ile ilgili kısa bilgiler;
*Kadınlar erkeklere oranla nispeten çikolata`nın bu mutluluk hissi verme özelliğine karşı daha duyarlıdır.
*Kimyacılar çikolata`nın içindeki maddelerin, insanın ruh hali üzerinde değer bir etki yarattığını söylüyorlar.
*Bazen kızgın ya da depresif olabiliriz. Fakat biraz çikolata yiyince, kendimizi daha iyi hissederiz. Çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salıverilmesinin tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar.
*Çikolata sadece muhteşem lezzetli bir yiyecek değil, aynı zamanda yararlı da. Çikolata`nın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor.
* Çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran, oldukça kalorili bir yiyecek. Tabii bu çikolata`nın çeşidine de bağlı. İyi kalite çikolata`lar kakao yağından yapılırlar ve kullanılan diğer doymuş yağlara nisbeten yaklaşık üçte bir daha az kalorilidirler. Ayrıca doymuş yağlar kötü kolesterol (LDL) içerir, kandaki kolesterol miktarını yükseltirler. Ancak tüm çikolata`ların kakao yağından yapılmadığını unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolata`nın içeriğini okumakta fayda vardır.
*Çikolata`daki şeker miktarı oldukça yüksektir. İçindeki işlenmiş şeker kandaki şeker seviyesini yükseltir ve kilo yapar. Diyabetik olanları, çikolata`dan vazgeçemeyen ama şeker almak istemeyenler için alternatif olabilir.

Tabii bunları okuduktan sonra bu nefis tadı denemekten vazgeçebilirsiniz ama benden size tavsiye hiç öyle vazgeçilecek gibi değil:)

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 150 gr. bitter çikolata
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vaniya
  • 30 gr. margarin
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için: Çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı:

Yumurtaların aklarını sarılarından ayırın. Yumurta sarılarını şekerle karışım beyazlayıncaya kadar çırpın. Aklarını, bir tutam tuz ekleyip kar gibi olana kadar çırpın ve bu esnada bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Eritip soğutmuş olduğunuz çikolatayı yumurta aklarının oluşturduğu karışıma ekleyip bir sürede birlikte çırpın.

Yumurta sarılı karışıma sırasıyla çikolatalı sosu, kakao, un, ceviz içi, kabartma tozu, vanilya ve margarini ilave edip tahta kaşık yardım ile karıştırın. Süt ve sıvıyağı ekleyip bir süre çırpın.

Karışımı içi yağlamış ve ortası delik kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Keki hemen kalıbından çıkarmayın, içindeyken soğusun.Üzerine çekilmiş antepfıstığı serpin. Veee...Karşınızda adını benim bulduğum Çikolata Diyarı...

16 yorum:

Bir Derin Masalı dedi ki...

Ama haksızlık buuuuuu!!!!! Meltem bu muhteşem çikolatalı pastanın resmini benim doğum kilolarına savaş açmak üzere girdiğim rejimin ilk gününe mi denk getirdin yani...Aferin sana :)) İnsan bir düşünür rejim yapan var mı diye :( öhöööö!!! Şaka şaka :)Benim yerime de ye canım benim.Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.Kendine iyi bak.

Betül dedi ki...

Meltemcim,çikolatanın beni mutlu etmediği zaman olmuyor ki:)Benimde en sevdiğim şey çikolataaaaa...

Meltem :-) dedi ki...

Handecim,
Arada bir kaçamak da lazım ama ya:)Bence çok kolay eski haline gelirsin helede bebiş ayaklansın bak nasıl etrafında koşturmaktan iğne ipliğe dönüyorsun tabi bunu ben bilmiyorum arkadaşlarımdan gördüklerimle söyledim:)ama onun hızına yetişmek içinde enerji lazım tabi;)

Meltem :-) dedi ki...

Betülcüm kim sevmezki hele bir başlarsan yandın arkası geliyor hastalık gibi:)

Safran dedi ki...

Ben doğrudan çikolata diyarına gitsem ve oradan hiç çıkmasam, ellerine sağlık Meltemciğim :)

Meltem :-) dedi ki...

:)) Safrancım walla bende aynı duygularlayımda bilmiyorum nolucak bütün lezzetli şeylerde zararlı yaa:(

limoncicegi dedi ki...

Nasıl yani, denememiş olan var mı ? Aman tanrım.. yok olmaz, yoktur yani.. deneyip sevmeyen mi ? yok daha neler :))

Bu kadar bilgiden sonra gönül rahatlığı ile devam..

NiNo dedi ki...

:) ne kadar canim cekti anlaramam sanirim bu ara aseriyo gibi o kadar cok tatli istiyorki canim senin cikolara diyarini bizim diyarlara alsak :D ellerine saglik canim bende seni ekledim sevgiler

Adsız dedi ki...

Meltem'cim nefis nefis, görüntüsü o kadar güzelki, ellerine sağlık canım, sevgiler kolay gelsin..

Meltem :-) dedi ki...

Limonçiçeği Merhaba,
Sitemi ziyaretin için teşekkürler bu sayede ben de senin bloglarını gezebildim fakat maşallah bayağı iş çıkarmışsın:)Senide eklemem gerek çünkü çok faydalı bilgiler edindim.Sevgilerimle,

Meltem :-) dedi ki...

Nihancım, ben dün bu keki yaptım ve malum 2 kişi olduğumuz için kalanını ofis arkadaşlarıma getirdim şimdi onlarda hem yiyiyor hem söyleniyorlar:)

Meltem :-) dedi ki...

Ebrucum çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Meltemciğim,
şu serotonin yok mu ne zaman bunalıma girsek çikolataya hücum ediyoruz. itiraf etmeliyim ki çikolata tadı hiçbir şeyde yok. bir zamanlar "çikolata" filmini izlemiştim. ve izlerken de damağımda tadını hissetmiştim. öyle güzel işlemişler ki filmden çıkar çıkmaz çikolata almak için dayanılmaz bir istek oluşmuştu içimde.
ellerine sağlık canım

Meltem :-) dedi ki...

:)evet Sevdacım bende hatırladım ve en az 2 kere seyretmiştim resmen bağımlılık yaratan bir tat işte aman canım bu kadarda kötü alışkanlığımız oluversin yani baksana mutluluk veriyor hem ne kadar kötü olabilir ki:)

munevver dedi ki...

Şu anda ağzımda bir parça bitter,sayfana geldim.Ne göreyim? Çikolata diyarı.Eline sağlık.
Sevgiyle,Nane Limon

Meltem :-) dedi ki...

:)Münevvercim afiyet olsun, keyfine bak walla sevgilerimle