Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker

11 Mart 2009 Çarşamba

Uykusuzluk....

Yaklaşık iki aydır Tolga' nın uykuları bozulmaya başlamıştı ama son 10 gündür beni ağlatacak kadar uyanmaları arttı.
Banyodan sonra iyi uyurdu o da değişti. Vermeyeceğim dediğim gece mamalarını da denedim, yok o da işe yaramadı. Eskiden gece bir kez emmeye kalkarken artık karnını iyice doyurup uyutmama rağmen sadece emmek için iki kere kalkıyor ama bizim asıl meselemiz emzik... Emzik takmak için en az 8-10 kez uyanıyorum:(
Gündüz emzik neredeyse hiç vermiyorum, uyuyunca ağzından alıyorum vs. ama gece yarısı aniden emzik için uyanıyor. Baktım emzik verdiğim halde susmuyor, emziriyorum buna rağmen uyuması zorlaşınca mama vermeye başladım, mamadan sonra uyuyor bu durumda gece de sütümün yetmediğini düşünüyorum ama asıl sorun okuduğum, araştırdığım her yerde artık geceleri acıkmadan uyuması gerekiyor, yani gece yatıp sabah kalkabilir bana göre açlık uyanması değil bu.
Pek çok siteyi ve kitabı inceledim, oradaki tekniklerin kimi zalimce kimi aşırı sabır gerektiriyor. Evet maalesef çok sabırımlı değilim. Belki eskiden öyleydim ama gece uykusuzluğu,üstüne tüm gün oğlumla ilgilenmek, şimdi ek gıda çileleri, bir yandan ev, sabır pek kalmıyor:(
Tüm gece kalkmadan uyutmayı beceren anneler lütfen tekniklerinizi bana da anlatın zira bu uykusuzluk üzerine gündüz oğlumla yeterince enerji dolu olarak ilgilenememeye başladım ki buna çok üzülüyorum çünkü evde kalış sebebim o.
Bunun dışında yeme problemimiz de ek gıdalara geçişte baş gösterdi. Ne çorba ne yoğurt ne meyveli yoğurt... Hepsi ağıza giriyo aynen kaşığa iade ediyor. Tek sevdiği muz yada elma dilimini meyve sebze emziğine koyup emmek.
Gerçi doktorumuz hala aceleye getirmiyor bunları hep ben kendi kafama göre verdim ama bir yandan da biberona daha fazla da bağımlı olsun istemiyorum.
Sizlerin yorumlarını merak ediyorum, ne zaman katı gıdaya geçtiniz, neler verdiniz, örnek bir kahvaltı vs.

7 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

meltemcim
son günlerde yazılarından anlaşılıyor bu yorgun halin. şunu bil ki yalnız değilsin ve yanlış bir şey yapmıyorsun. bebekler böyle büyüyor. annelerini uykusuz bırakarak :))
tolgada hem iştahsızlık hem de uyku sorunu birlikteyse diş çıkarıyo olabilir. kitaplarda acıkmaması gerekiyor yazıyor evet ama bunu için 3.aydan itibaren gece emzirmeyi kesmek gerekiyor. ben çok çaba verdim uyku için biliyorsun. ama olmuyor. tam oldu diyorsun bir sebepten kırılgan bir döneme giriyor bebeler ve sil baştan yapıyorsun.bizim 8.ay itibariyle haftada 2-3 bazen 4 günümüz ve gecemiz çok iyi geçiyor. sonraki günler ehh, kötü, kabus falan.. uykusu için bir yönteme girişeceksen kararlı olman ve vazgeçmemen gerek. buna sabrın ve enerjin var mı?yarıda bırakırsan yenilmiş ve teslim olmuş olacaksın tolganın gözünde.
o yöntemlerin içinde ağlamaya terketmeyi sakın deneme bile. çünkü anne-bebek arasında inanılmaz güven sorunlarına yolaçıyor. ve ertesinde annenin genelde bebeği yatağına almasıyla sona eriyor.
yorum diye girdik post oldu.:)
kolay gelsin

Z.EROĞLU dedi ki...

canım kızım ela 3 ay anne sütü alabildi sadece benim tecrübesizliğimden etrafımdakilerin laflarını dinlememden,dr umuzun anne sütü ısrarcısı olmayışından dolayı.ki o 3 ay sedec anen sütü alsaydı yine iyi.ama kızım mama takviyeli aldı anne sütünü.o yüzden de 4 aylıkken başladık ek gıdalara.meyve sularıişle başladım elma,havuç gibi..başta çok güzel yiyen 7.5 aylık olduğunda herşeyi geri çevirdi.hem de herşeyi.ne mzu ne başka bişey.biberon ve mama bağımlılık yapmıştı mümkün değil yemiyordu başka bişey.çok yıprandım o dönemde.çok ağladım.tam 13 ayına kadar sürdü bu durum.yapıp yapıp döküyordum ağlayarak.13 aydan sonra birden yemeye başladı.benim kızım 2280 kg doğdu.şimdi 2 yaşında ve 13.7.düşük doğumlu olmasına rağmen yakaladı yaşıtlarını yani..mama içmek istiyrodu sadece.başka herşey reddediyordu.mamayıkaşıkla verince içmiyordu.illahi mama ve biberon bi bütün olacaktı.biberona aşka bişey kouyordum onuda içmiyordu mesela.kahvaltıya 6.5 aylıkken başladım.o zmaan yiyordu tabii sorunsuz.nohut kadar yumurta sarısı,1 çay kalığı pekmez ve akşamdan tuzu alınmış peynir verdim ayrı ayrı.ben hiç bulamaç yapmadım.ayrı ayrı vermek her zman daha iyi.bi de yumurtayı yutabilsin diye hemen üstüne domates suyu verdim.kızımın ilk dişi ise 13 aylıkken çıktı.yani dişlerden yamaediğini sanmıştık falan ama değildi.geç çıkmasına rağmende biçok pütürlü şeyi yiyebiliyordu.
uyku konusuna gelince.şanslı hissdiyorum kendimi.çok şükür kızım hiç baeni üzmedi o konuda.hep kendi kendine uyudu.ben koyarım yatağına o uyuyr.sallanmak nedir bilmez ela.8 aydan sonrada geceleri uyanmadı hiç.uyumadan önce mamasını verir koyardım yatağına kendi kendine uyurdu.hemde karanlıkta.(melatonin hormunu için karanlıkta yatırırıdım kızımı).hala da öyle uyur.8 aydan sonra kendi geceleri kalmadı ama kilosu akranlarına göre düşüktü diye ben kucağıma laıp mamasını veriyordum.o gözler kapalı içer ve yeniden yatağın akoyardım.ama 11 aylıkken kilosunu toparlamaya başlayınca bende artık gece beslemedim hiç.zaten dediğim gibi kendi uyanmadığı için ben yatağından alıp beslediğim için 11 ayında gece sütünü kesmemle de bişey farketmedi o uykusuna devam etti.bi çocukğun kilosu normal ise ve 6 aydan sonra kalkıyorsa o açlıktan değil alışkanlıktandır.su içirmenizi öneririm.hem gece süt ya da mama içirmek dişleri de olumsuz etkiler.benim öyle bi derdim yoktu dediğim gibi ilk dişimiz 13 aylıkken çıktı ve o zmanda çok oluyordu gece beslenmeyeli.6 aydan sonra çocuğun kg si normalse emzirilmemeli bile su verilmeli sadece

Adsız dedi ki...

merhaba blogunuzu takip ediyorum bir süredir benimde 7 aylık bir oğlum var gece çok sık kalkıyor ve emmeden kesinlikle uyumuyor aç olmadığını biliyorum ama delice ağladığı için mecburen emziriyorum uyusun diye ama ertesi gün perişan oluyorum gece emmesini nasıl kesmek lazım bilmiyorum 10 gün sonra işe başlayacağım çünkü........Şebnem

Betül dedi ki...

Meltemcim ben Efe den örnek vererek anlatmak istiyorum.Efe gece 3-4 kez uyanan ve her uyandığında da mama yiyen bir bebekti ve çok geç saatlerde yatar(gece 12-1) sabah geç kalkardı(10 gibi)Bende gece bu kadar çok mama yemesine şaşırıyordum ve şişmanlamasından korkuyordum gerçi zayıf bir bebek ama...Zamanla uyanması 2 kere ye indi.3 hafta öncede efe geç uyumasından terfi ederek 8-9 arası uyumaya başladı ve sabah 7-8 gibi kalkar oldu.Ve bu süreçte gece 1-2 defa uyandı ve mama verdiğimde reddetti.İlk gece çok şaşırdım ama bu uzun süre böyle devam etti.sanırım zamanla büyüdükçe uykuda yeme alışkanlığını bıraktı.Artık gece 2 kez uyandığında su veriyorum biraz su içip uykuya dalıyor.Bazende eğer dalamaz ve ağlamaya devam ederse süt+mama veriyorum(sade süt içmiyor) 1-2 çekip bırakıyor.
Anlayacağın bu konuda ben kendimi hiç kasmadım istediği zaman mama verdim ,istemediğinde vermedim ve zamana bıraktım herşeyi.
Biliyorsunki zamanla bebeklerimizin huyları değişiyor.Sana tavsiyem bebeğin nasıl istiyorsa ona göre davranman.Gece yemek istiyorsa yesin,aç uyuyacak değilya....
Birde uyku düzeni,yemek düzen, g,b, bir sürü yazıları ,kiteplerı bende okudum ama hiç uygulamadım.Nedenine gelince her bebek farklı bir birey.Sen ve ben veya bir başkası aynı şeyleri okuyup aynı şeyleri uygularsak farklı sonuçlar elde edeceğimize eminim.Bu yüzden ben bebeğimi tanımaya çalıştım ve o nasıl isterse öyle davrandım.Hiçte pişman değilim.Diğer yöntemler benim vicdanıma uymadı.
Ek gıdalara gelince ben o konuda şanslıyım.&. ayda başladık ve o zamandan beri efe verdiğim hiç birşeyi reddetmedi.Şimdi 9 aylık ve bizimle sofraya oturup yediğimiz herşeyden yiyor.Yemek konusunda da kasmadım.Herşeyin tadına baktırdım.Aman bunu yememeli,bu zararlı falan demedim.Tadına baksın alışsın istedim.Tabiki bende oğlumun kötülüğünü düşünecek değilim kendim için nasıl özen gösteriyorsam onada öyle davrandım.
Sende dene herşeyden.Tadına baktır.Beğenmezse ısrar etme ama birkaçgün sonra yine dene.bazen sevmediğini daha sonra seviyor.Bide şu var kendin yemeyeceğin,tadını beğenmeyeceğin şeyleri sırf bebeklere yararlıdır falan diye verme,sevmeye biliyorlar.
Anlayacağın ben çok rahat bir anneyim.aslında zaman zamanda temkinli...Ama dedimya bu yaramazlar değişken yarın ne getirir bilemem...

mummy dedi ki...

Meltemcim ek gıdalar konusunda endişelenmek için daha o kadar erken ki..Önündeki bir ay tamamen ALIŞMA dönemi bunu aklından hiç çıkarma..Ben de ilk günler çok panikledim Ece de yutmuyor tükürmüyor ağzında tutuyordu..Öyle sinirlendiğim,yanında bağırmamak için mutfaktan uzaklaştığım anlar oldu ki anlatamam..Zamanla alışacak yemeye yutmaya,sonra sevdiklerini yiyecek sevmediklerini yemeyecek öğrenecek ve ona göre tavır belirleyeceksin sen de..Biz günümüz anneleri biraz fazla şey okuyup görmekten,fazla beklentiler içine girip sonra çocuğumuzda bunu göremeyince strese giriyoruz,hiç gerek yok..

Uyku konusunda sana akıl verecek durumda değilim hala geceleri 5-6 kez uyanan bir kızım var..Ferber yöntemini bence de düşünme..Tracy yatır/kaldır uygulamayı düşüneceksen eğer yapabileceğine gerçekten inanırsan başla..Ama oluruna bırakırsan da şu ilk diş çıkarma ve 7 ay civarı oluşan 'ayrı kalma korkusu' nu atlatınca biraz daha düzeliyor uykular..

Çok fazla irdelememek ve kendi çocuğunu hiçkimsenin çocuğuyla kıyaslamamak en doğrusu galiba..

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Benim de 10 aylık bir kızım var, hala geceleri uyanıyor ve emmek istiyor. Evet kitaplar, doktorlar biçok şey söylüyor, geceleri acıkmadan uyuması gerektiği gibi. Zaten bebeğinizin-bebeğimin karnı acıktığı için uyandığından da şüpheliyim. Belki sadece güven duymak için istiyor, geceleri ben de 4-5 defa uyanıyorum, 12 ay tamamlandığında emzirmeyi kesmeyi düşünüyorum o zamana kadar da gece emmelerini kesmek için birşey yapmamaya karar verdim.
Ben de kızım 6aylıkken işe başladım, ek gıdalara da 5,5 aylıkken başlamıştık. İlk zamanlar ek gıdalara alışmaya çalıştıkları için çok fazla yemeyebilir, endişelenmeyin. Kızım da ilk aylarda yoğurdu hiç yemiyordu, şimdi 1kutuyu afiyetle yiyor. Başlarda yemediği birçok şeyi de. Ben de çok endişelendim, ama alıştıkça-çiğnemeyi öğrendikçe daha çok şey yiyor-yemek istiyor. Kahvaltı olarak ben sürekli 4-5 bebe bisküvisi+çok pişmiş yumurta sarısı(fındık büyüklüğü ile başlayarak zamanla miktarı arttırdık)+2tatlı kaşığı labne peyniri+ıhlamur suyu hazırlıyorum. Günü gününe uymuyor, kimi zaman bunun tümünü yiyor, kimi zaman yarısını zar zor bitiriyor. Son zamanlarda bizim yediğimiz peynirleri suda bekletip onlardan da vermeye başladım. Onlar da bizler gibi aslında hergün iştahları aynı olmuyor.
Kolay gelsin, uykusuzluk zor biliyorum. Hele uykusuzken insanın sinirlerine hakim olması daha da zor, ama uyku konusunda yardım almaya çalışın. Eşiniz haftasonu evdeyken 2-3 saat bebekle o ilgilensin, siz de derin bir uyku çekin inanın faydası oluyor.

Adsız dedi ki...

merhaba benim de 4 aylık bir oğlum var geceleri 2 kez kalkıyordu malesef emzik problemi bizde de vardı ben onu bebeği yan yatırıp ağzına emziği verip başka bir yastığı hafifçe ağzına koyuyorum ve meme düşmüyor bulduğum bu yöntemle geceleri uyanmıyor.Uyansa bile çoğu ana kucaklarının titreşimleri oluyor titreşimle tekrar uyuyor eğer uykuya dalma problemi yaşıyorsanız melila diye tamamen bitkisel bir damla var 7 damla veriliyor hemen uykuya dalıyorlar etkili bir ilaç hiçbir yan etkisi yok humananın iyi geceler çayını da deneyebilirsiniz bir de gece bebeği yatırmadan önce sütü sağıp biberonla verince daha etkili oluyor zor acıkıyorlar bilidiğim bütün yöntemleri paylaştım kolay gelsin hepimize:))