19 Ocak 2007 Cuma

Annem' in Yemekleri


Yukarıdaki yemekler herhangi bir davet için hazırlanmış yemekler değil, bunlar annemin öylesine bir günde yaptığı yemekler :) Sanırım anneme yetişmem bayağı bir zamanımı alacak bunu dün tekrar anladım.Şimdi gelelim yemeklere; öncelikle nefis bir salata...Çok sağlıklı ve diyet yapanlara özellikle önerebileceğim türden. Pazı yapraklarından sarma dolma, klasik pirinç pilavından sıkıldıysanız yada yeni tadlara açıksanız kesinlikle tavsiye edeceğim türde inanılmaz bir pilav...Yine bilinen pilaki yemeğine getirilen değişik bir tat, zeytinyağlı kereviz, pırasa... Ellerine sağlık anneciğim, her zamanki gibi süperdin :)

Brokoli Salatası


Malzemeler:

Haşlanmış brokoli, kıvırcık (ince şeritler halinde kesilmiş), roka yaprakları, turp (ince ince dilimlenmiş), konserve mısır taneleri.

Tüm malzemeler hazırlandıktan ve bir kaseye servis edildikten sonra, zeytinyağı, limon suyu, karabiber, tuzla birlikte ayrı bir yerde sos hazırlanıp salatanın üzerine gezdirilir.

Pazı Dolması



Malzemeler:

  • Yarım kilo pazı
  • 400 gr. dolmalık kıyma
  • Yarım su bardağı kırık pirinç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Rendelenmiş 2 domates yada 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Pazı yapraklarının kalın damarları kesilip ayıklandıktan sonra 10 dk. sıcak suda bekletilir.

Soğanlar sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur, domates rendesi yada salça ilave edilir, sırasıyla kıyma , yıkanıp ayıklanmış kırık pirinç, karabiber, tuz, dereotu ve 1 diş sarımsak rendesi ile kavurmaya devam edilir.Yarım limon suyu ilave edildikten sonra hazırlanan iç, yaprak sarar gibi pazı yapraklarına sarılır.

Sarma işlemi tamamlanıp dolmalar tencereye dizildikten sonra üzerlerini geçmeyecek kadar su ilave edilir ve son olarak bir tabak konularak 40 dakika orta ateşte pişmeye bırakılır.

Pilav

Malzemeler:

  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2-2,5 bardak su
  • 1 pırasa
  • 1 çarliston biber yada sivri biber
  • 1 kırmızı biber
  • 1 küçük domates
  • İsteğe göre mantar
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet et su yada tavuk su
  • Pul biber
  • Nane
  • Karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı:

Sıvı yağda rendelenmiş soğan ile küçük dilimlere ayrılmış pırasa, biberler, domates , mantar, salça, ve tel şehriye birlikte kavrulur. Tuz ve karabiber ilave edildikten sonra bulguru da ilave ederek bir süre birlikte kavrulur ve 2,5 bardak su ile et yada tavuk su eklenerek kısık ateşte pişirilir. Servis sırasında üzerilerine pul biber ile nane serperek servis edin ve nefis pilavın tadını çıkarın:)


Kerevizli Pilaki


Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış atom(bomba) kurufasulye
  • 1 büyük soğan
  • 1 kesme şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 kereviz
  • 1 havuç
  • 1 büyük boy domates yada 2-3 kaşık dilimlenmiş konserve domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 kerevizin yaprakları
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Zeytinyağında dilimlenmiş soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.Küçük küçük dilimlenmiş kereviz, havuç ve domatesler de bir süre birlikte kavrulur.Sırasıyla şeker, tuz ve sarımsak ilave edildikten sonra sebzeleri geçmeyecek kadar az suyla 15 dk pişirilir. Pişen sebzelere haşlanmış fasulye eklenir, hepsi birlikte 10 dk kadar piştikten sonra dilimlenmiş kereviz yaprakları ve maydanoz üzerlerine serpilerek servise hazır hale gelir.


Zeytinyağlı Kereviz



Malzemeler:

  • 3 adet kereviz
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet ayva
  • 6-7 adet yer elması
  • 1 su bardağı greyfurt suyu
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 kerevizin yaprağı
  • Yarım demet maydanoz

Hazırlanışı:

Zeytinyağında piyaz şeklinde doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sırasıyla dilimlenmiş havuç, kerevizler, ayva ve yer elmaları belirtilen sıra ile tencereye dizilir, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra portakal ve greyfurt suları ile kaynayana kadar pişirilir daha sonra kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Suyunu çekerse az sıcak su eklenebilinir.Servis edilmeden hemen önce kereviz yaprakları ve maydanoz ilave edilir. Afiyet olsun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Meltemcim,
Pilav dün akşam denendi :)
Bütün malzemelere sadık kaldım. Ama açıkçası bi ara "nasıl bişey olacak ki bu" diye düşünmekten alamadım kendimi. Sonuç: Nefisss oldu...
Hazırlanması kolay, çok lezzetli, bir o kadar da besleyici. Teşekkürler paylaştığın için...
Ama teşekkürün büyüğü annene elbette..
Ellerine sağlık Ferda Teyzecim, sayende prestijim arttı valla :)
Sevgiler,
Burcu

Meltem :-) dedi ki...

Canım arkadaşım beğenmene çok sevindim. Zaten çok severek yemediğim yada denemediğim hiç bir tarif yok bu sitede o yüzden gönül rahatlığı ile yapabilirsin, hiç rezil olmayacaksın kocana ;) Ama haklısın bitanecik anneminde çok büyük etkisi var.