31 Ocak 2007 Çarşamba

Kıymalı Pırasa


Malzemeler:

  • 1 kg. pırasa
  • 100 gr. kıyma
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı:

Sıvı yağda dilimlenmiş soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra kıyma eklenir ve birlikte karıştırılmaya devam edilir. Dilimlenmiş biber ve havuçlarda katılarak bir süre kavrulur. Salça, pul biber, karabiber ve tuz ilave edildikten sonra isteğe göre dilimlenmiş pırasalar eklenir ve üzerlerini geçmeyecek kadar su eklendikten sonra pişmeye bırakılır.

30 Ocak 2007 Salı

Cornfleks'li Tavuk


Patatesden sonra en çok sevdiğim yemek işte... Biz bu lezzeti o kadar çok severiz ki yılbaşı menümüzde bile kesinlikle bu tavuk vardır. Şimdilik tarifini veriyorum sadece ama en kısa zamanda resmini de bulabileceksiniz.

Malzemeler:
  • Bir paket kalça kemiksiz tavuk (6 ' lı yada 8' li paketlerde)
  • 1 paket krema
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • Karabiber
  • Tuz
  • Tavukların üzeri için sade mısır cipsi (cornfleks) yada tuzlu cipsler (panço, ruffles)

Hazırlanışı:

Geniş kapaklı bir kapta krema, sarımsak rendesi, isteğe göre arttırıp eksiltebileceğiniz kadar soya sosu ve hardal, tuz ve karabiberi karıştırıp tavukları da bu sosa her tarafları sosla karışıncaya kadar bulayın. Ben soya sosu ve hardal evimde bulunmadığı zamanda geri kalan malzeme ile bu tavuğu yaptığımda aynı tadı aldım yani tamamıyla bu malzemeler isteğinize ve elinizin altında bulunmasına bağlı. Tavuklar bu sosta ne kadar fazla bekletilirse o kadar çok lezzetli olduğundan en az 1 saat bekletmenizi ve sosun iyice tavuklara sinmesini sağlamalısınız. Daha sonra dilerseniz cornfleksle dilerseniz de panço cipsini tavukların üzerleri için kullanabilirsiniz. Bütün cipsler hemen hemen aynı tadı vermektedir. Kullandığınız cipsi, tavuk adedinize göre dilerseniz robotta un haline gelmeyecek kadar çekebilir yada bir poşetin içinde yumruklarınızla küçük küçük parçalar haline getirebilirsiniz. Tavukların her tarafına bu parçaların yapışmasını sağladıktan sonra borcama alıp yaklaşık 50 dakika 200 derece fırında pişiriniz. Kalça tavuk yağlı olduğundan borcama yağ koymanıza gerek yoktur. Bu tarifi tavuğun göğüs kısmından yapınca aynı lezzeti maalesef veremiyor çünkü göğüs eti oldukça kuru kalıyor. Kesinlikle en kısa sürede yapmanızı tavsiye ederim. Özellikle çocuklarınız bu tarife bayılacaklar çünkü fast-foodlarda yenilen tavuklardan bile lezzetli oluyor ve tabiki çok daha sağlıklı...

Mücver


Her okuldan geldiğimde, evimizde kokusunu duyduğumda benim için yapıldığını bildiğim nefis bir tat... Annem sağolsun hiç kırmayıp özenle tek tek uğraşarak benim için yapardı. Geçen haftasonuda ben yaptım ve hem babama hem de arkadaşıma ayırdım. İkisinden de çok olumlu yorumlar aldım, bayılmışlar:)

Malzemeler:
  • 3 adet kabak
  • 3 adet yumurta
  • 2-3 adet taze soğan yada 1 büyük kuru soğan
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • Nane
  • Tuz
  • Karabiber
  • Un
  • Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı:

Kabakları rendenin iri kısmı ile rendeleyin. ben 3 tane kabaktan yaptım ama daha fazla yapmak isterseniz yumurtaların adedini kabakla aynı oranda arttırmayı unutmayın. Dereotu ve nane mücverin ana tatlandırıcısıdır. Dereotlarını ve soğanları küçük küçük dilimleyin. Taze soğanla yapıyorsanız ki ben bunu daha çok tavsiye ederim, yeşil kısımlarını da doğrayıp ilave edin. Nane mücvere çok yakışan bir baharat olduğu için yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar koyabilir, acı seviyorsanız çok az da pul biber ilave edebilirsiniz. Karabiber ve tuzu ilave ettikten sonra bütün malzemeyi iyice karıştırın. Kabaklar çok çabuk su salar bu nedenle karışım sulandıkça azar azar un ilave etmek gerekiyor.Bunun belli bir ölçüsü yok, karışımın sulanmasına bağlı olarak birer tepeleme yemek kaşığı kadar ilave edilebilinir.

Teflon tavaya yüzeyini kaplayacak kadar sıvı yağ koyup, yağın kızmasından sonra hazırlanan karışımdan bir yemek kaşığı malzemeyi alıp kaşığın ters yüzeyiyle mücvere yuvarlak şekiller vererek tavada kızartın.

Kısır


Canım ekşili, acılı bir şey çektiği zaman ilk aklıma gelen kısır yapmak olur. Eminim herkesin az çok bildiği, yaptığı bir şey ama birde benim malzemelerimle deneyin.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 7-8 adet taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 limon suyu
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 2-3 adet domates
  • Turşu
  • Tuz
  • Sumak
  • Pul Biber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Nane
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Bulguru kapaklı bir küçük tencereye koyup üzerine 1 bardak sıcak suyu, diğer 1 bardak sıcak suyun içine de salçaları eritip bulgurların üzerine dökün. İyice karıştırıp bulgurun suyu çekip, şişmesi için kapağını kapatıp bekleyin. Bu arada tüm malzemeleri küçük küçük parçalar halinde kesin. Baharatlar tamamen isteğinize bağlı olarak fazla yada az koyabilirsiniz. Kısır için nane ve nar ekşisi olmazsa olmazlar arasında olduğundan bunları kesinlikle temin etmenizi tavsiye ederim. Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra tencerede şişen bulgurlarla karıştırınız.Nar ekşisi mükemmel bir tat bırakmaktadır ayrıca turşuları da dilediğiniz şekilde kısırınızı servis öncesinde süslemek için kullabilirsiniz.Afiyet olsun.

19 Ocak 2007 Cuma

Annem' in Yemekleri


Yukarıdaki yemekler herhangi bir davet için hazırlanmış yemekler değil, bunlar annemin öylesine bir günde yaptığı yemekler :) Sanırım anneme yetişmem bayağı bir zamanımı alacak bunu dün tekrar anladım.Şimdi gelelim yemeklere; öncelikle nefis bir salata...Çok sağlıklı ve diyet yapanlara özellikle önerebileceğim türden. Pazı yapraklarından sarma dolma, klasik pirinç pilavından sıkıldıysanız yada yeni tadlara açıksanız kesinlikle tavsiye edeceğim türde inanılmaz bir pilav...Yine bilinen pilaki yemeğine getirilen değişik bir tat, zeytinyağlı kereviz, pırasa... Ellerine sağlık anneciğim, her zamanki gibi süperdin :)

Brokoli Salatası


Malzemeler:

Haşlanmış brokoli, kıvırcık (ince şeritler halinde kesilmiş), roka yaprakları, turp (ince ince dilimlenmiş), konserve mısır taneleri.

Tüm malzemeler hazırlandıktan ve bir kaseye servis edildikten sonra, zeytinyağı, limon suyu, karabiber, tuzla birlikte ayrı bir yerde sos hazırlanıp salatanın üzerine gezdirilir.

Pazı Dolması



Malzemeler:

  • Yarım kilo pazı
  • 400 gr. dolmalık kıyma
  • Yarım su bardağı kırık pirinç
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Rendelenmiş 2 domates yada 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Pazı yapraklarının kalın damarları kesilip ayıklandıktan sonra 10 dk. sıcak suda bekletilir.

Soğanlar sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur, domates rendesi yada salça ilave edilir, sırasıyla kıyma , yıkanıp ayıklanmış kırık pirinç, karabiber, tuz, dereotu ve 1 diş sarımsak rendesi ile kavurmaya devam edilir.Yarım limon suyu ilave edildikten sonra hazırlanan iç, yaprak sarar gibi pazı yapraklarına sarılır.

Sarma işlemi tamamlanıp dolmalar tencereye dizildikten sonra üzerlerini geçmeyecek kadar su ilave edilir ve son olarak bir tabak konularak 40 dakika orta ateşte pişmeye bırakılır.

Pilav

Malzemeler:

  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2-2,5 bardak su
  • 1 pırasa
  • 1 çarliston biber yada sivri biber
  • 1 kırmızı biber
  • 1 küçük domates
  • İsteğe göre mantar
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet et su yada tavuk su
  • Pul biber
  • Nane
  • Karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı:

Sıvı yağda rendelenmiş soğan ile küçük dilimlere ayrılmış pırasa, biberler, domates , mantar, salça, ve tel şehriye birlikte kavrulur. Tuz ve karabiber ilave edildikten sonra bulguru da ilave ederek bir süre birlikte kavrulur ve 2,5 bardak su ile et yada tavuk su eklenerek kısık ateşte pişirilir. Servis sırasında üzerilerine pul biber ile nane serperek servis edin ve nefis pilavın tadını çıkarın:)


Kerevizli Pilaki


Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış atom(bomba) kurufasulye
  • 1 büyük soğan
  • 1 kesme şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 kereviz
  • 1 havuç
  • 1 büyük boy domates yada 2-3 kaşık dilimlenmiş konserve domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 kerevizin yaprakları
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Zeytinyağında dilimlenmiş soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.Küçük küçük dilimlenmiş kereviz, havuç ve domatesler de bir süre birlikte kavrulur.Sırasıyla şeker, tuz ve sarımsak ilave edildikten sonra sebzeleri geçmeyecek kadar az suyla 15 dk pişirilir. Pişen sebzelere haşlanmış fasulye eklenir, hepsi birlikte 10 dk kadar piştikten sonra dilimlenmiş kereviz yaprakları ve maydanoz üzerlerine serpilerek servise hazır hale gelir.


Zeytinyağlı Kereviz



Malzemeler:

  • 3 adet kereviz
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet ayva
  • 6-7 adet yer elması
  • 1 su bardağı greyfurt suyu
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 kerevizin yaprağı
  • Yarım demet maydanoz

Hazırlanışı:

Zeytinyağında piyaz şeklinde doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sırasıyla dilimlenmiş havuç, kerevizler, ayva ve yer elmaları belirtilen sıra ile tencereye dizilir, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra portakal ve greyfurt suları ile kaynayana kadar pişirilir daha sonra kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Suyunu çekerse az sıcak su eklenebilinir.Servis edilmeden hemen önce kereviz yaprakları ve maydanoz ilave edilir. Afiyet olsun.

16 Ocak 2007 Salı

Çikolatalı Muffin



Siyah çikolata ile yapılan çok nefis bir kek... Hem görüntüsü güzel hem de servis etmesi kolay. Haftasonu gelen çikolata krizimize çare ararken eşimle muffin yapmaya karar verdik. Ben belirttiğim ölçülerin yarısını kullandım ve muffin kalıplarına döktüm dolayısıyla altı küçük kekim oldu ama siz tarifin tamamını kullanıp kalıpları da aynı oranda doldurursanız daha kabarık ve yoğun bir muffin elde edeceksiniz.Çikolatanın o eşsiz kokusu eşliğinde yumuşak, ağızda dağılan ve çayınızın yanında tadına doyamayacağınız bir lezzet oldu.Yukarıdaki resim fırından yeni çıkmış halidir, kısa bir süre sonra geriye hiçbir şey kalmadı :) Ayrıca bu ve buna benzer çikolata ile yapılan diğer tariflere de Lezzet dergisinin Şımartan Tatlar adı altında özel sayısında bulabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 200 gr. bitter çikolata
  • 3 çorba kaşığı su
  • 4 yumurta
  • 50 gr. tereyağı
  • 100 gr. un
  • 50 gr. rendelenmiş portakal kabuğu
  • 50 gr. ince çekilmiş ceviz içi
  • Pudraşekeri

Hazırlanışı:

Bitter çikolatayı küçük parçalara ayırın. Bir cam kaba alın ve 3 kaşık su ilave ederek benmari usulü eritin. Çikolata eridikten sonra soğumaya bırakın.

Yumurtaların sarılarını aklarından ayırdıktan sonra sarılarını eritilmiş tereyağı ve unla iyice karıştırın.Yumurta aklarını kar gibi oluncaya kadar çırptıktan sonra çikolataya ekleyin. Unlu karışımı sürekli karıştırarak çikolataya yedirin.Rendelenmiş portakal kabuğunu cevizle birlikte karışıma ekleyin.

Çikolatalı karışımı muffin kalıplarına paylaştırın. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Üzerlerine pudraşekeri serpip ılık servis yapın.

11 Ocak 2007 Perşembe

Tuzlu Kek


Çok lezzetli, bir o kadar da görüntüsü güzel olan kektir tuzlu kek...Annemin yapmasını istediğim en favori kekini dün akşam ben de yaptım ama anladım ki hiç tek dilimde kalamıyorsunuz :(

Malzemeler:


  • 3 yumurta

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 2 su bardağı un

  • 1 pk. kabartma tozu

  • 1 çay kaşığı tuz

  • İsteğe göre 5-6 dilim salam, 2 sosis, 1 kahve fincanı kadar dilimli zeytin, 1 adet çarliston biber, peynir,1 küçük patates

Hazırlanışı:


Yumurtalar bir kasede çırpılır, diğer tüm malzemeler ilave edilir ve çırpmaya devam edilir. Salam, sosis, patates ve biber küçük küçük dilimlenir. Zeytin ilave edilir, isteğe göre peynir, nane , pul biber de bu keke ayrı bir tat katıyor. Ben kek hamurunda fazla baharat sevmediğimden dolayı ilave etmedim ama kesinlikle denenebilinir. Keki 175 derecede üzeri kabuk bağlayana kadar, yaklaşık 20-25 dk pişirin. Afiyet olsun :)